maanantai 12. marraskuuta 2012

Mansikkasitruunamousse

Isänpäivänä myös söimme hyvin. Päivälliseksi oli alkuruokana (kaupan pussista) savuporokeittoa ja krutonkeja, pääruuaksi ihanaa lohipastaa sekä jälkkärinä mansikkasitruunamoussea.

Lohipasta oli melkeinpä täydellistä. Ohjeen olen bongannut Keittokomerossa-blogista. Meidän lohipastastamme puuttui vain parmesani, valkoviini ja valkosipuli. Mutta ilman noitakin siitä tuli todella hyvää. Valitettavasti kuvat puuttuu, mutta suosittelen kokeilemaan. Lohikastikkeen lisänä tarjosin tagliatelle-pastaa. Mutta jälkkäriin... :)

Halusin jälkkäristä raikkaan ja pehmeän. Joten päädyin etsimään sopivaa ohjetta sitruunamousselle sekä mansikkamousselle, sillä ajattelin yhdistää nämä kaksi moussea yhteen. Tehdä niin sanotusti kerrosmoussen :) Ja hyvät ohjeet löysinkin, kiitos Oh So Ihana! - blogin sekä Kotikokki-sivuston. Näiden ohjeiden mukaan syntyi herkullinen, raikas mutta pehmeä jälkkäri.



Sitruunamousse
2 sitruunaa
3 munaa
0,5 dl sokeria
2 dl kuohukermaa
4 liivatetta

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Pese sitruunat ja raasta kuori. Purista sitruunoista mehu. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa keltuaiset ja sokeri. Lisää keltuaisvaahdon sekaan raastettu sitruunankuori. Kiehauta sitruunamehua (0,75 dl) kattilassa ja liuota puristetut liivatelehden mehuun. Anna mehun jäähtyä sillä aikaa, kun vatkaat kerman vaahdoksi. Kaada liivateseos ohuena nauhana keltuaisvaahdon joukkoon.  Sekoita varovasti nostellen keltuaisvaahdon sekaan kerma sekä valkuaisvaahto. Jaa annosmaljoihin ja laita jääkaappiin jähmettymään hetkeksi.

Annoin sitruunamoussen jähmettyä reilun tuntisen, jonka jälkeen tein mansikkamoussen ja lusikoin päälle. Tässä vaiheessa sitruunamousse oli jo sen verran jämäkkätä, että mousset eivät sekoittuneet, vain jäivät kerroksittan.

Mansikkamousse
400 g pakastemansikoita
2½ dl mansikkakermaa
mansikkatomusokeria oman maun mukaan
1 valkuainen
4 liivatelehteä

Liivatteet taas likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Ota sulanneista mansikoista hiukan mehua talteen, jonka jälkeen soseuta mansikat. Mausta mansikkasose oman makusi mukaan mansikkatomusokerilla. Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi.

Kuumenna talteen otettu mansikkamehu kiehuvaksi ja liota liivatteet mehuun. Kaada liivateseos ohueana nauhana mansikkasoseen joukkoon koko ajan sekoittaen. Lisää mansikkasoseeseen kermavaahto sekä varovasti sekoittaen valkuaisvaahto. Lusikoi sitruunamoussen päälle ja jätä jääkaappiin hyytymään ja odottamaan ruoka-aikaa. Koristelun voi vapaasti itse valita :) Minä en tällä kertaa sen kummemmin koristellut.

Tällainen jälkkäri tällä kertaa. Hyvää, sitruunaista ja herkullista!! Toimivat varmasti hyvin myös täytekakun täytteinä tai juustokakkuina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti